Direct naar inhoud

Medehuur of inwoning

'Medehuur', 'samenwonen' en 'inwonen' zijn termen die vaak verward worden. Het gaat echter om totaal verschillende zaken met verschillende rechten en plichten.

Medehuur

U bent medehuurder als u met meerdere mensen op de huurovereenkomst staat vermeld. Als u getrouwd bent of geregistreerd partnerschap heeft, bent u automatisch medehuurder. Als medehuurder heeft u dezelfde rechten en plichten als de hoofdhuurder. Als de hoofdhuurder vertrekt of overlijdt, hoeft u de woning niet te verlaten. Wij vragen u om uw huurovereenkomst aan te passen bij medehuur of scheiding:

  • medehuurderschap aanvragen via dit formulier
  • afstand doen van huurrechten bij einde relatie / vertrek uit de huurwoning via dit formulier

Samenwonen

U mag samenwonen met wie u wilt. Maar de woonruimte moet het wel toelaten. Bijvoorbeeld als u met zes volwassenen op een twee-kamerwoning wilt wonen, is er sprake van over-bewoning. Met betrekking tot de veiligheid van u en uw buurt, is dit niet toegestaan. Via het formulier inwoning geeft u aan wie er bij u komt wonen.

Geen huurrechten

Degene die met de hoofdhuurder alleen samenwoont, heeft geen huurrechten. Ook niet als u al 20 jaar samenwoont. Huurrechten heeft u alleen als u op de huurovereenkomst staat of als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. Als daar geen sprake van is, raden wij u aan om medehuurderschap aan te vragen via dit formulier. Stuur het formulier ingevuld naar info@laurentiuswonen.nl. 

Inwonen

Voor inwonen gelden dezelfde regels als samenwonen. Via het formulier inwoning geeft u aan wie er bij u komt wonen. Let op: komen uw kinderen voor (on)bepaalde tijd weer thuis wonen? Dan hoeft u dat niet bij Laurentius te melden.

Ouders en kinderen

Kinderen van huurders zijn geen medehuurder en kunnen ook geen medehuurderschap aanvragen. Kinderen van huurders zijn inwonend. Zij kunnen dus niet vanzelfsprekend in de woning blijven als de ouders verhuizen of overlijden.