Gasloos in de Wisselaar
Laurentius maakt vanaf 2019 een deel van de woningen in de wijk Wisselaar gasloos. In Nederland willen we anders omgaan met energie. Het is tijd om de overstap te maken van aardgas naar duurzamere warmtebronnen.
Als u voortaan gaat koken op elektra draagt u bij aan een duurzame oplossing voor een beter milieu en het is gezonder en veiliger doordat u geen verbrandingsgassen meer in huis heeft.
Veelgestelde vragen over Gasloos in de Wisselaar
-
Ik heb in het verleden mijn huis zelf al gasloos gemaakt, kan ik hiervoor een vergoeding ontvangen?
Nee, Laurentius geeft geen vergoeding voor wijzigingen die u in het verleden zelf aan uw woning hebt aangebracht.
-
Ik heb een brief ontvangen dat mijn woning voor gasloos wordt gemaakt, met daarbij een uitvoeringsdatum, komen daar nog extra dagen bij voor werkzaamheden?
We streven er naar om de werkzaamheden in 1 dag uit te voeren. De Kok Bouwgroep stemt de planning af met Enexis/van Vulpen. Enexis/van Vulpen is deels afhankelijk van de weersomstandigheden. Op enkele adressen vervangt Ennatuurlijk de warmtemeter. Ennatuurlijk stuurt u een brief voor een specifieke afspraak en tijdstip.
-
Ik heb een vraag over de planning
In maart ontvangt u van de Kok Bouwgroep een brief met specifieke datum en tijd. Voor vragen over de planning kunt u na 16 maart contact opnemen met Kok Bouwbedrijf: Michiel Diepstraten - telefoonnummer 076 57 97 470. Uitgangspunt is dat de werkzaamheden worden in 2020 gereed zijn. Het is niet mogelijk om uitvoeringsdatum naar 2021 te verplaatsen.
-
Is koken op gas onveiliger dan elektrisch koken?
Bij de verbranding van aardgas in het gasfornuis ontstaat naast CO2 en waterdamp ook het gas NO2. Het vormt zich in de hitte van de vlam uit een reactie tussen stikstof en zuurstof, net zoals dat bij verkeer en industrie gebeurt. Het is daarom belangrijk om uw woning (tijdens het koken op gas) goed te ventileren. Koken door middel van inductie is daarnaast veiliger. Inductie werkt namelijk met magnetisme waardoor de pan bij het eraf halen van de kookplaat de plaat direct afkoelt. Dat scheelt niet alleen brandwonden en brandgevaar, maar voorkomt ook nog eens dat er energie verloren gaat.
-
Ga ik meer huur betalen als ik mijn woning gasloos laat maken?
Nee, uw huurprijs wijzigt niet doordat uw woning gasloos wordt gemaakt.
-
Kom ik in aanmerking voor vergoeding of pannenset als ik al elektrisch kook?
Nee, helaas als u nu al elektrisch kookt komt u niet in aanmerking voor een vergoeding en ontvangt u geen nieuwe pannenset.
-
Kan ik ook meteen een nieuwe keuken krijgen bij het gasloos maken van mijn woning?
Het vernieuwen van keukens maakt geen onderdeel uit van dit project.
-
Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud en de vervanging van mijn nieuwe inductiekookplaat, evt. elektrische oven en pannenset?
Op de nieuwe kooktoestellen zit vijf jaar garantie. Tijdens de garantieperiode kunt u direct contact opnemen met Atag projectserviceteam@atagnederland.nl of via telefoonnummer 026 8821 775.
Als in de toekomst uw inductiekookplaat of elektrische oven gerepareerd moet worden of uw nieuwe kooktoestel of pan is aan vervanging toe dan komen deze kosten voor uw rekening.
-
Hoe kan ik de inductiekookplaat het beste onderhouden?
Dit kunt u vinden in de handleiding van uw nieuwe kookplaat. We raden u aan om de kookplaat in ieder geval niet met een schuurspons schoon te maken.
-
Wie komt er in mijn woning?
De aannemer waar Laurentius mee samenwerkt, eventueel een opzichter van Laurentius en iemand van Enexis/ van Vulpen.
-
Wat gaan jullie precies doen bij het gasloos maken van mijn woning?
Afsluiten en verwijderen gasmeter meterkast;
- Verzwaren van meterkast naar 3x25A en een aanbrengen aparte kookgroep;
- Aanbrengen elektrapunt in keuken voor elektrisch kooktoestel;
- Verwijderen gasleiding vanaf meterkast naar hoofdaansluiting in voortuin;
- Afvoeren bestaande gaskooktoestel.
De werkzaamheden vinden dus plaats in uw meterkast, de keuken en in de voortuin.
-
Kunnen de monteurs, die namens Laurentius komen, zich legitimeren?
U kunt altijd vragen naar legitimatie van degene die in uw woning werkzaamheden komt uitvoeren. Vooraf laten wij u weten welke bedrijven u zullen benaderen om een afspraak in te plannen.
-
Wat gebeurt er met de gasmeter en gasleiding in mijn woning?
De gasmeter wordt afgesloten en verwijderd uit uw meterkast. De gasleiding wordt verwijderd vanaf uw meterkast naar hoofdaansluiting in de voortuin.
-
Wat als ik mijn woning niet gasloos wil laten maken?
Op dit moment laten we u als bewoner zelf kiezen of u uw woning wel of niet gasloos laat maken. Als u in de toekomst gaat verhuizen, wordt uw woning sowieso door ons gasloos gemaakt.
-
Ik heb een vraag over het project die hier niet bijstaat, waar kan ik mijn vraag stellen?
U kunt contact opnemen met Peter Steenbergen of met Sandra van der Hoff, bereikbaar via telefoonnummer (076) 56 44 644.
-
Vervangt de aannemer de wandtegel als de gaskraan in de keukenwand zit?
Nee, de aannemer dopt de gasleiding in de keuken af.
-
Moet ik het contract van gas opzeggen nadat Laurentius de woning gasloos heeft gemaakt?
Ja, dat klopt. Enexis noteert bij het gasloos maken van de woning de meterstanden van de gasmeter. U moet zelf voor het onderdeel gas het contract met uw energieleverancier opzeggen. Afhankelijk van uw contract en leverancier kan de leverancier een boete rekenen voor het voortijdig opzeggen van het contract.