Direct naar inhoud
warning

Bel ons op nieuwe tijden!
Vanaf maandag 2 september
belt u ons op werkdagen tussen 08.30 uur en 15.00 uur. 

Van 08.30 uur tot 16.30 uur blijven we bereikbaar via WhatsApp, chat of mail. Voor spoed kunt u ons altijd bellen op 076 – 5 644 644. Meer informatie

Vrijwilliger Truus brengt ouderen samen

dinsdag 20 augustus 2024

Toen de Bredase Truus van Zundert ontdekte hoeveel eenzame mensen er eigenlijk wonen in Tuinzigt en Westerpark, besloot ze actie te ondernemen. Nu organiseert ze al twintig jaar een feestelijke verwendag voor senioren én organiseert ze een gym- en zumbaclub voor ze. Truus: “Fantastisch om te zien dat deze activiteiten ouderen echt samenbrengen.”

Al negentien jaar woont Truus, samen met haar man, met veel plezier in Westerpark. Ze zag dat er veel senioren in de buurt eenzaam, kwetsbaar of financieel armlastig zijn. “Ik wilde graag iets voor deze mensen doen”, zegt ze. Het begon ooit met de organisatie van een ‘eenmalige’ verwendag; inmiddels staat ze praktisch iedere dag op de bres voor de ouderen om haar heen. 

Zumba, gym en koffie

Tien jaar geleden richtte Truus een wekelijkse zumbaclub op voor buurtbewoners. “Het viel me op dat er helemaal geen dansclub voor senioren in de buurt was, terwijl er wel veel animo voor was. Dus ik regelde een locatie en een enthousiaste lerares. De bewoners vinden het hartstikke leuk; de meesten komen na tien jaar nog steeds trouw iedere week. We hebben zelfs een wachtlijst nu.”

“Later werd ik assistent van de docent van de bestaande gymclub; ik organiseer alle zaken om de gymlessen heen. Daarnaast organiseer ik ook regelmatig koffie- en wandelochtenden voor de deelnemers”, gaat Truus verder. “Veel van hen zijn alleenstaand. Dan is het fijn als ze hun verhaal kwijt kunnen, gezellig koffie kunnen drinken met elkaar. Even onder de mensen zijn.”

Feestelijke dag voor ouderen 

Ook organiseert Truus al ruim twintig jaar een feestelijke ‘verwendag’ voor de ouderen in Tuinzigt en Westerpark. “Ze verdienden het om eens goed in de watten gelegd te worden. Dus regelden een oud-collega en ik destijds vrijwilligers, een locatie, muziek, hapjes en drankjes. Het was een groot succes; er kwamen veertig ouderen op af, die allemaal een geweldige middag hadden.”

Inmiddels is de verwendag in woonzorgcentrum Westerwiek een jaarlijkse traditie, vertelt Truus trots. “We regelen optredens van zangers als Peter Beense en Jacques Herb, verzorgen een loterij met mooie cadeaus en zorgen voor lekkere hapjes. Voor dementerende senioren verzorgen we een speciaal programma. Inmiddels komen er tweehonderd ouderen op af – voor meer is helaas geen plek. De bewoners vinden het geweldig.”

Samen met elkaar

Truus mag dan wel de initiator van dit alles zijn; ze doet het zeker niet alleen, vertelt ze. “Ik krijg hulp uit heel Breda. Vrijwilligers uit alle wijken van Breda komen helpen tijdens de verwendag. Zorgcentrum Westerwiek stelt de ruimtes gratis beschikbaar. Winkels en bedrijven in de buurt sponsoren de loterij; stellen mooie cadeaus beschikbaar. En zangers komen voor een lager bedrag optreden. Dat is fantastisch. De verwendag kan alleen blijven bestaan dankzij deze sponsoring vanuit fondsen, organisaties, winkels en bedrijven.”

Dankbaar

“Natuurlijk is het geweldig als buurtbewoners genieten van de verwendag of zumba- en gymclub”, zegt Truus tot slot. “Maar als ik dan zie dat ze elkaar óók daarbuiten meer weten te vinden, vaker samen koffie drinken, elkaar in het woonzorgcentrum treffen, dat er meer saamhorigheid en verbondenheid in de wijk is; dan ben ik pas écht dankbaar.”

Heeft u ook een goed idee? Ontdek wat we voor u kunnen betekenen

Laurentius ondersteunt graag goede initiatieven van actieve bewoners bij het verbeteren van de leefbaarheid in hun woonomgeving. Dat doen we door het bieden van begeleiding en (financiële) ondersteuning.